Voor wie is Psychodynamische therapie?

Als je niet goed in je vel zit

Je kunt je soms gefrustreerd, ongelukkig, eenzaam, geïrriteerd, onvoldaan, of ongeliefd voelen zonder dat je weet waar dit gevoel vandaan komt. Als je dan werkelijk durft te kijken in je eigen hart, ontmoet je pijn, wanhoop, boosheid, verdriet of eenzaamheid. Je bent misschien het blije onbezorgde kind van vroeger geheel of gedeeltelijk verloren en je kunt de oorzaak niet achterhalen.

 

“Ik ben mezelf niet en al die jaren niet geweest” van Thomas Acda. Dit is een tekst die vele mensen destijds aansprak, wie ben ik eigenlijk echt, diep van binnen? Waar is dat onbezorgde kind gebleven? Wil ik zoals ik nu doe en ben, in het leven staan? Waardoor ben ik mijn spontaniteit kwijt geraakt?  Leef ik op een manier wat anderen van mij verwachten? Of kan en mag ik mijzelf zijn? En wie is dat precies….. ‘mijzelf ’.

 

Deze zoektocht is zo boeiend en inspirerend voor jezelf, wat is een mooier geschenk aan jezelf dan diegene opnieuw weer vinden.

Lichaam en geest verbonden

Psychodynamische therapie gaat ervan uit dat lichaam een geest met elkaar verbonden zijn. Er vindt een onophoudelijke uitwisseling plaats tussen onze gevoelens gedachten en emoties die weer invloed hebben op ons lichaam. Een klein gedeelte van deze processen kunnen we in ons bewuste geheugen terug vinden en begrijpen, maar de meeste processen, zo’n 95%, vindt in ons onderbewustzijn plaats.

 

Het is mogelijk om via psychodynamische therapie bij deze onbewuste processen te komen. Hierdoor kunnen dieperliggende oorzaken ontdekt worden waardoor er meer inzicht en bewustwording ontstaat op hoe jij de dingen doet.

Heftige gebeurtenissen

Wanneer we in een heftige situatie terecht komen, is het niet meer een kwestie van leven, maar van overleven. We zetten (onbewust) allerlei strategieën in om de angst of het verdriet aan te kunnen, of om er juist bij weg te blijven. Er kunnen naast psychische klachten ook lichamelijke klachten ontstaan. Soms lopen we volledig vast en hebben we iemand nodig die helder maakt wat er precies speelt zodat we zicht krijgen op de strategieën die we gebruiken en op wat daar aan ten grondslag ligt.

Aanpassen aan nieuwe levensfase

Tijdens ons leven maken we constant allerlei veranderingen door. Denk hierbij aan lichamelijk veranderingen zoals, puberteit, midlifecrisis, de overgang en ouderdom. Maar ook de veranderingen die plaatsvinden in onze eigen omgeving, in onze relaties of op ons werk.

 

Het is lang niet altijd gemakkelijk om mee te bewegen in deze verschillende levensfasen. Soms is het fijn om daar hulp bij te krijgen.

Psychodynamische therapie is in principe voor iedereen geschikt

Tijdens psychodynamische therapie pas ik naast het gesprek verschillende therapievormen en technieken toe. Jij bent aan het werk, een afwisseling van praten en in beweging zijn. We doen oefeningen die jou in contact brengen met dat onderbewustzijn, zodat er inzicht komt, en dingen erkent en verwerkt kunnen worden. Oude patronen worden losgelaten en lichaam en geest komen weer in balans.

 

Ik stem de therapie individueel af op jouw als persoon en op jouw persoonlijke hulpvraag, zodat het voor jou het beste werkt. De therapie is niet leidend, maar dat ben jij als uniek mens.