Innerlijke kind therapie Emmeloord

Wat is het innerlijke kind?

Een innerlijk kind is een deel van jezelf uit je kindertijd. Ervaringen uit de kindertijd die onprettig zijn geweest kunnen in het heden zodanig doorwerken dat je geen contact meer hebt met je spontaniteit, humor, speelsheid of creativiteit. Je kunt niet meer genieten.

 

Om weer toegang te krijgen tot deze kwaliteiten in je leven is het vaak nodig om de oorzaak van de pijn, het “gewonde kind-deel” te ontdekken en te verwerken.

Belangrijke pijlers van innerlijk kind

Bij innerlijk kind werk gaan we ervan uit dat ieder mens een ‘innerlijk kind’ heeft. Een deel van ons leeft nog in oude gevoelens en overtuigingen van het kind van vroeger. Als baby en klein kind was je volledig afhankelijk van je opvoeders. In je eerste levensjaren spelen 3 pijlers een hele belangrijke rol namelijk veiligheid, intimiteit en autonomie.

 

Veiligheid is de basis voor het ontwikkelen van vertrouwen en zelfvertrouwen Intimiteit is de basis voor het werkelijk leren verbinden met een ander en met jezelf. Autonomie staat voor helemaal jezelf kunnen zijn.

Het ontstaan van een overlevingsstrategie

Maar weinig mensen hebben een volledig harmonieuze jeugd gehad. Vaak zijn er gebeurtenissen te noemen die ons onderuit hebben gehaald. Of was er een bepaalde druk waarnaar we ons zijn gaan gedragen. Bijvoorbeeld een onveilige jeugd door agressieve of alcoholistische ouders, of een ziekenhuisopname.

 

Op momenten dat je omgeving onveilig werd, er intimiteit ontbrak of weinig ruimte was voor je eigen ontwikkeling (autonomie), heb je geleerd je tegen deze pijn te beschermen. Je bent strategieën gaan ontwikkelen om te overleven. Je mocht bijvoorbeeld vroeger niet boos zijn, als jongen niet huilen, als meisje niet vies worden, niet zeuren, je kreeg weinig aandacht. Of er was sprake van gewelddadigheid, op psychisch, fysiek of seksueel gebied in het gezin.

 

Al dit soort omstandigheden heb je als kind leren overleven. Je hebt een strategie ingezet die op dat moment goed was.

Patronen doorbreken

Deze overlevingsstrategieën hebben je gevormd en sterk gemaakt. Maar ze hebben ook geleid tot patronen die je op dit moment in de weg zitten. Je voelt je bijvoorbeeld altijd tekort schieten, schuldig, angstig of onvoldaan. En je merkt dat veel van wat je onderneemt om je vrij en gelukkig te voelen niet echt werkt.

 

Je nieuwe auto, de aardige partner, het goedbetaalde werk, het grotere huis, de fantastische vakantie zijn allemaal schitterende pleisters op de wonden, maar de verwondingen zelf helen er vaak niet door. Daar is blijkbaar iets anders voor nodig.

De therapie van innerlijk kind werk

Met innerlijk kind werk maak je contact met je innerlijke kind. Tijdens de therapie creëer ik een sfeer van veiligheid, acceptatie en steun. Je neemt de gevoelens waar en begrijpt waar ze vandaan komen. Dit kan je helpen de pijn te helen. Hierdoor kun je alsnog een stevige basis in je leven creëren.

 

Kind-stukken kunnen getroost worden en de zorg en aandacht krijgen die ze, om welke reden dan ook,  in het verleden gemist hebben.  Je leert als de volwassene die je nu bent als het ware voor dit kind te zorgen.