Bij het horen van de term Hypnotherapie denken mensen vaak direct aan toneelhypnose, een vorm waarbij degene die hypnose ondergaat volledig overgeleverd is aan de grillen van de hypnotiseur. Niks is echter minder waar, Hypotherapie is één van de oudste vormen van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van trance in combinatie met andere technieken.
Wat kan je bereiken met hypnotherapie?
Het is bewezen dat de oorzaken van klachten en problemen niet te vinden zijn in het bewustzijn maar in het onderbewustzijn. Als je bijvoorbeeld bang bent voor spinnen dan heb je wellicht ooit een negatieve emotie, gekoppeld aan een ervaring met spinnen. Iedereen kan je vertellen dat spinnen niet eng of gevaarlijk zijn maar je onderbewustzijn heeft deze nare ervaring geankerd en jij reageert daarop met angst.
Bij Hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van ontspanningstechnieken, ademhalingstechnieken, visualisatie. Zo kan je in een toestand gebracht worden welke vergelijkbaar is met een dagdroom of een fantasie ofwel zo kom je in een soort trance.
In mijn praktijk pas ik lichte hypnotherapie toe, mocht je alleen willen kiezen voor hypnotherapie dan raad ik je aan om contact op te nemen met een meer (uitgebreid) geschoolde hypnotherapeut, die zich alleen maar op deze therapie heeft gericht.
Zonder dat we er zelf vaak erg in hebben verkeren we in een vorm van Hypnose. Hypnose is niks meer dan een toestand van diepe ontspanning van lichaam en geest. Je herkent het vast wel dat je geconcentreerd een boek aan het lezen bent waardoor je de wereld om je heen vergeet. Of je rijdt in je auto op de automatische piloot naar huis en kunt eenmaal thuis niet veel meer herinneren van de rit zelf. Dit zijn al vormen van Hypnose.
Hypnose is er in verschillende gradaties; van een lichte trance (het lezen van een boek) tot complete anesthesie (gevoelloosheid). In lichte hypnose kunnen al veranderingen tot stand worden gebracht.