Delenwerk Emmeloord

De psychologie van de ikken

Delenwerk gaat uit van het idee dat je als mens uit verschillende kanten, delen of sub-personen bestaat. Deze sub-personen kijken allemaal met andere ogen naar de wereld. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben anderen gevoelens en gedachten.

 

Je denkt misschien dat jij het bent die je leven leidt en dat je keuzevrijheid hebt, maar eigenlijk wordt je leven geleid door die ikken die in jou het hoogste woord voeren: je primaire sub-personen. Zij bepalen voor een groot deel je gedrag en hoe andere mensen je zien. Sommige van die sub-personen zijn dagelijks in ons aan het woord en hebben veel invloed op hoe we ons gedragen.

 

Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld een stevige Perfectionist, een Pleaser, een interne Criticus of een Drammer in zichzelf ontwikkeld. Andere kanten zijn in de loop van ons leven op de achtergrond geraakt of uit onze persoonlijkheid verbannen. Elke sub-persoon heeft een eigen stem, eigen verlangens of angsten. En elke sub-persoon heeft een belangrijke en vaak beschermende functie in ons leven. De theorie beschrijft hoe deze verschillende kanten tot ontwikkeling zijn gekomen en wat hun functie en betekenis is.

Hoe werkt Delenwerk?

Tijdens de therapie Delenwerk ga ik als begeleider letterlijk in gesprek met jou verschillende kanten en nodig je daarbij uit jezelf fysiek te verplaatsen in het deel waarmee we in gesprek zijn. Het zorgt voor onverwachte, ontroerende en soms ook amusante ontmoetingen met jezelf.

Boekentip Delenwerk

Wil je meer weten over jouw delen? dan is het boek “Ik en mijn ikken” een aanrader. Geschreven voor iedereen die zichzelf beter wil leren kennen.

 

Auteurs: Karin Brugman, Judith Budde, Berry Colewijn.