Burn out therapie

Uiteindelijk zegt je lijf: “Als jij het niet doet doe ik het wel”

Worstelt u met teveel stress, bent u overspannen of zelfs (bijna) burn-out?
Stress herkennen we allemaal in ons leven en zorgt juist voor actie, alertheid, motivatie en gedrevenheid. Tijdens de fase waarin we stress ervaren (of dit nu lichamelijk of geestelijk is) maakt ons lichaam hormonen aan die ons op scherp zet. Als de stress fase echter te lang duurt kan er chronische stress ontstaan.

 

Bij te langdurige stress en overspannenheid geeft ons lichaam signalen af, maar deze negeren we vaak. We zijn geneigd maar door te gaan en meer onze gedachten dan ons lichaam te vertrouwen. Als we de signalen echter blijven negeren, kunnen we uiteindelijk in een burn-out terecht komen. Mensen die ineens met burn-out verschijnselen geconfronteerd worden hebben al heel lang niet meer op de rem getrapt, althans niet hard genoeg.

Herken de signalen

Uiteindelijk zegt je lijf; “als jij het niet doet, doe ik het wel”. En dan kom je stil te staan! Burn-out is een noodkreet, Hé jij daar, stop ermee, het gaat zo niet langer. Vanaf dat moment kun je jezelf en anderen niet meer voor de gek houden, lichamelijk en emotioneel ben je opgebrand.  Van het ene op het andere moment ben je helemaal gevloerd en uitgeput, je hebt nergens meer energie voor, ‘de koek is op’.

 

Het is belangrijk om dit te voorkomen. Hoe eerder je aan de bel trekt bij langdurige stress signalen of het gevoel van overspannenheid, hoe beter en hoe sneller het herstel kan plaatsvinden.

Wat zijn de meest voorkomende signalen

– concentratieproblemen
– angst en paniek aanvallen
– neerslachtigheid
– slecht slapen
– oververmoeid
– opgejaagd gevoel
– nergens zin in hebben
– nek en schouder klachten
– hoofdpijn
– vermoeide spieren

Effectieve begeleiding volgens de holistische aanpak

De Praktijk voor Psychodynamica is gespecialiseerd in begeleiding bij chronische stress, overspannenheid of burn-out. Hierbij wordt gewerkt vanuit de holistische benadering waarbij de “mens als geheel” centraal staat. Tijdens het behandeltraject komen de volgende elementen aan bod;
– zelfinzicht
– dagritme schema
– contact met lichaam en hart
– balans tussen inspanning en ontspanning
– steun van de omgeving