EMDR therapie –

Master Practitioner

Wat is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)?

EMDR is een relatief nieuwe therapie die in 1989 door de psychologe Francine Shapiro is ontwikkeld om schokkende gebeurtenissen zoals een verkeersongeval of geweldsmisdrijf te verwerken. In de regel wordt EMDR toegepast wanneer er in het verleden een traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden en je daar in het hier en nu nog last van ondervindt.

 

EMDR is een van de meest effectieve therapievormen om PTSS symptomen (posttraumatische stressstoornis) en last vanuit traumatische ervaringen te verminderen.

Hoe werkt EMDR?

EMDR therapie is een behandelvorm waarbij je de herinnering aan een trauma vertelt en tegelijkertijd door de therapeut wordt afgeleid met een set afleidende stimulans. Dit gebeurt dmv een afwisseling van  handbewegingen, tikjes op de knieën en geluiden, die links en rechts worden aangeboden. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal vragen wat er in in je op komt.

 

De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten, beelden en gevoelens op gang, maar soms ook lichamelijke sensaties. Vaak verandert er iets in je gevoelens. Je wordt na elke set  gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna de behandeling herhaald wordt.

Wat bereik je met EMDR?

Door middel van EMDR wordt het natuurlijk verwerkingsmechanisme gestimuleerd met als gevolg dat de nare herinnering haar emotionele lading verliest en de gebeurtenis meer een plek krijgt.

 

Voorbeelden voor EMDR therapie
– Verkeersongeval
– Geweldsmisdrijf
– Seksueel/ Lichamelijk of Emotionele verwaarlozing
– Depressie na verlies ervaring
– Vliegangst
– Smetvrees
– Angst voor autorijden
– Angst voor bepaalde dieren of activiteiten
– traumatische ervaringen
– Pesten
– Fobieën en angsten

Wanneer is EMDR therapie geschikt?

EMDR wordt met name ingezet bij de behandeling van PTSS en andere trauma-gerelateerde angststoornissen. Desondanks is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat deze methode ook werkt bij een grote verscheidenheid aan psychische aandoeningen en klachten die gepaard gaan met somberheid, depressie, verhoogde prikkelbaarheid, concentratieproblemen, lusteloosheid, slapeloosheid, gevoelens van vervreemding, angst, schaamte, verdriet, schuld of boosheid.

 

Daarbij gaat men er steeds van uit dat de klachten zijn ontstaan door één of meer beschadigende ervaringen die dusdanige sporen hebben achter gelaten in het geheugen dat de persoon er (bewust of onbewust) nog steeds last van heeft.

Wat is RDI?

RDI staat voor Resource Development & Installation. Het is een vorm van EMDR om de persoonlijke draagkracht te vergroten. Tijdens een RDI sessie wordt gewerkt met positieve ervaringen en het toevoegen van hulpbronnen en kwaliteiten zodat je de moeilijke situaties weer aan kan. De methode werkt hetzelfde, er wordt ook gewerkt met afleidende stimulansen.
RDI kan ingezet worden als aanvullende vorm van een EMDR sessie. Bijvoorbeeld om je sterker te maken, meer draagkracht te geven of om een EMDR sessie positief af te sluiten. Maar een RDI sessie is ook zeer geschikt als losstaande therapie vorm. Het is bijvoorbeeld bewezen effectief bij;
– Faalangst
– Minderwaardigheidscomplex
– Stoppen met roken